Värmdöbävrar är oberoende, liberal och entreprenörsfokuserad. Den riktar sig speciellt till företagare och entreprenörer. Vi som skriver är liberaler. Bloggen vill vara en opinionsbildare och ett dialogforum. Bloggen vill bidra till att göra kommunen bättre, både grönare och mera företagarvänlig. Bloggen välkomnar gästskribenter.
tisdag 21 december 2010
Politik behöver inte vara gravallvarligt
torsdag 18 november 2010
Lobbyister som förpackar skit i gyllene förpackningar
Lägre kommunalskatt måste prioriteras
torsdag 4 november 2010
Hur ska Värmdö kommun använda sina pengar under 2011?
måndag 18 oktober 2010
Värmdös 25 mest inflytelserika
Bloggen publicerar listan på de mest inflytelserika människorna med anknytning till Värmdö. Listan avser läget just nu och kommer fortlöpande att uppdateras.
1. Magnus Hedenfalk, 66 år kommundirektör. Mycket stark ställning i Värmdö kommun bland annat på grund av bristen på politiskt ledarskap. Snart pensionär och kommer därför inom kort att försvinna från listan. Driver omvandlingsprojektet av Gustavsbergs centrum. Kommer med säkerhet att sätta bestående avtryck även av detta skälet.
2. Fredrik Dahl, 56 år, styrelseordförande i Dahl Independent Capital, som äger bland annat Landvik och Dahl, Värmdös största företagsgrupp förra året med en omsättning på över 3 miljarder kronor. Tidigare delägare i Värmdö hamn.
3. Elisabeth Fredell, 64 år, produktionschef i Värmdö kommun, ansvarig för nästan all verksamhet i Värmdö kommun. Har knappt ett år kvar på sitt förordnande. Oklart om det blir förlängning med den nya majoriteten för henne. Mycket inflytelserik och kompetent.
4. Dag Landvik, 67 år, miljardär, ägare av Fagerdalagruppen,entreprenör, mecenat, kulturentrepenör och Värmdöutvecklare, ägare av Gustavsbergs hamn.
5. Monica Pettersson, 62 år, moderat kommunfullmäktiges blivande ordförande och ordförande i Nämnden för äldre och funktionshindrade.
6. Anders Milde, 34 år, tjänstgörande chefredaktör för Nacka Värmdö Posten. Avgör vad som skrivs i Värmdö om Värmdö i den ledande tidningen. Snart upphör han vikariat som chefredaktör och då finns potential att ramla ned i ranking.
7. Anders Bergman, 63 år, grå eminens inom Värmdöpolitiken, folkpartist, hjärnan och strategen inom koalition för Värmdö. Ordförande för Värmdö hamnar. Bankdirektör med ambitioner att ta över ansvaret för Värmdös finanser.
8. Lars Larsson, 46 år, vd för Villeroy & Boch, Gustavsberg, Värmdös mest välkända företagsnamn som bygger ny fabrik och stannar i kommunen ytterligare ett antal år.
9. Lars Erik Alversjö, 58 år kommunstyrelsens ordförande, moderat, Värmdö kommun.
10. Rolf Tannergård, 62 år, el och intrimontageentreprenör från Djurö. Storföretagare i det fördolda, omsätter 1,4 miljarder och tjänar drygt 44 miljoner.
11. Lars Bryntesson, 50 år oppositionsråd, socialdemokrat, Värmdö kommun. Fortfarande inflytelserik i kraft av Värmdös mest intressanta nätverk.
12. Stellan Folkesson, 57 tillträdande i kommundirektör, Värmdö kommun. Har stor potential att klättra snabbt, men kan också falla snabbt om han inte sköter korten rätt.
13. Hans Mellström, 68 år miljardär och tidigare ägare till VM data, numera ägare till Seglarrestaurangen på Sandhamn. Han är den som för många avgör bilden av Värmdö. Sandhamn är ju den plats som sannnolikt besöks av flest turister.
14. Lars Öberg, 53 år, samhällsbyggnadschef och teknisk chef hårdhudad och lojal “doer” i Värmdö kommun. En man som folk sätter både stora plus och minus för. Är starkare än sin ordförande Peter Frej som hamnar på 25 plats.
15. Monica Fransson, 60 år, köpchef inom Värmdö kommun, motpart i köp-säljorganisationen till Elisabeth Fredell. Har haft mer inflytande, numera mera ifrågasatt, men fortfarande inflytelserik.
16. Olof Stenhammar, 69 år, ägare av Siggesta gård, ordförande i Ratos, mångmiljonär och Värmdöentreprenör.
17. Björn Jacobson, 76 år, "babybjörn", konsthallägare och entreprenör. Har potential att bli mer inflytelserik när väl konsthallen öppnar.
18. Karl Paulsen, 60 år, äger GoPek AB och driver ICA kvantum i Mölnvik.
19. Rolf Franssson, 54 år, familjeföretagare Frentab, framgångsrik bygg-, fastighets- och markentreprenör, med ursprunglig bas på Ingarö.
20. Lars Backsell, 58 år, läkemedels- och hästentreprenör i nybyggnadstagen på Värmdö. Kan komma att spela en stor roll för bilden av Värmdö i framtiden.
21. Stefan Mårtensson, 50 år, bloggare och samhällsdebattör, VärmdöCenterpartist.
22. Peder Wallenberg, 75 år Helena Wallenberg, 45 år, initiativtagare till Lemshaga, sociala entreprenör och stiftelsen Carpe Vitam.
23. Familjen Delselius, avgör trivselvikten för många Värmdöbor, konditorer, med tre konditorier. Pappa driver sin verksamhet och döttrarna hare get på Grisslingerakan.
24. LG Nilssson, 61 år, entrprenör, bloggare och konsult med synpunkter på Värmdö. Läses av många och lyssnas på av många inflytelserika.
25. Peter Frej, 50 år, ordförande i samhällstekniska nämnden, moderat snart kommunalråd, Ica-handlare på Djurö och i Stavsnäs. Styr vem som får ändra användningen av sin mark.
Precis utanför listan:
Peter Wallenberg, 84 år, dold makthavare, familjeöverhuvud i Wallenbergfamiljen, bosatt på Värmdö. Genom Investor som via dotterbolag äger Kulla Karby står han bakom bland annat kraven på detaljplaeläggning av området.
Lars Landin, 59 år, styrelseordförande i Biltema Sweden Holding, företag som hörs och syns och betyder något inte bara för bilägare i Sverige. Företaget är anonymt i Värmdö men viktigt i Sverige. Därför finns Landin med på listan. Biltema har en omsättning 2,4 miljarder och ett resultat efter finansnetto på 114 miljoner kronor. Johnsongruppen är en viktig spelare på Värmdö eftersom man äger29% av företaget
måndag 13 september 2010
Vad har du tjänat på jobbskatteavdraget?
torsdag 2 september 2010
Reflektioner kring en bankkrasch
Åtta granskade banker och värdepappersbolag hanterar och värderar riskerna i handeln med svårvärderade produkter på ett i stort sett bra sätt. Det visar Finansinspektionens undersökning.
Men det finns områden där mer kan göras. Företagen bör förbättra sina ruti-ner för oberoende värdering och kontroll av handlarnas priser. Vissa av före-tagen bör tillföra mer resurser för sin riskkontroll för att uppnå en starkare ställning gentemot affärssidan."
Hur slutsatserna ser ut för var och en av bankerna får vi inte veta eftersom inspektionen inte lämnar ut dessa.
Så frågan blir allt mer vem som är polis och vem som är bov i detta finansiella drama.'
Andra artiklar: e24.se, e24.se, di, va, affärsvärlden"
tisdag 24 augusti 2010
Dags att konkurrensutsätta skärgårdstrafiken
Stoppa offentligt monopol på skärgårdstrafik
Som skärgårdslandstingsråd har Gustav Andersson (c) under senare tid fått över 600 brev från allmänheten angående Waxholmsbolagets monopol på offentligt subventionerad skärgårdstrafik. För Centerpartiet är det en vikig princip att det offentliga inte ska konkurrera ut privata företag och därför är det på tiden att Stockholms läns landstings tar tag i frågan om konkurrensen inom skärgårdstrafiken.
- Centerpartiet motsätter sig en utveckling av skärgårdstrafiken inom enbart Waxholmsbolagets ramar, då det riskerar att slå undan fötterna för entreprenörer. En mer naturlig utveckling för Centerpartiet är därför att Waxholmsbolaget, likt SL, blir en ren beställarorganisation av trafik som upphandlas av andra rederier, säger Gustav Andersson (c) skärgårdslandstingsråd.
- Centerpartiet värnar om god skärgårdstrafik året om och detta kan tillgodoses av fler aktörer än Waxholm. För en levande skärgård året om måste vi ta tillvara på de privata drivkrafterna, inte konkurrera ut dem, säger Gustav Andersson.
- Inför nästa mandatperiod ska vi, förutsatt ett fortsatt förtroende för Alliansen, förhandla fram en gemensam politik för 2011. Då kommer vi i Centerpartiet att ta med oss denna fråga och förhoppningsvis en gång för alla kunna skapa bättre förutsättningar för de privata rederierna i länet, säger Gustav Andersson.
fredag 20 augusti 2010
Hur länge har Värmdö kommuns ekonomi inte gått ihop?
måndag 16 augusti 2010
Vad väljer du? -Butler eller RUT
söndag 15 augusti 2010
Nu driver LO kampanj mot regeringen igen
onsdag 11 augusti 2010
Ny hemsida för VärmdöCentern
tisdag 20 juli 2010
Övervakningssamhälle eller entreprenörsamhälle
torsdag 15 juli 2010
Förändringsagent med rätt att rösta
söndag 4 juli 2010
Almedalsveckan har startat
tisdag 29 juni 2010
Reklamfilms VM i Cannes 2010
söndag 27 juni 2010
Inte långt kvar till årets Almedalsvecka
tisdag 22 juni 2010
Sverige snabbare ur krisen än förväntat
torsdag 17 juni 2010
Lika spelregler eller gräddfil för det offentliga?
torsdag 3 juni 2010
Entreprenörerna är välfärdens skapare
söndag 23 maj 2010
Entreprenörsskap skapar bättre klimat
tisdag 18 maj 2010
Centerns vision för Sverige
2. Sverige ska vara bland de tre bästa EU-länderna när det gäller tillväxten av nya företag.
3. Sverige ska ha lägst klimatpåverkan per person av alla industriländer.
4. Ekonomisk tillväxt ska råda i alla Sveriges arbetsmarknadsområden.
5. Sverige ska ha världens bästa folkhälsa.
tisdag 4 maj 2010
Fel företagare gynnas
måndag 26 april 2010
De rödgrönas järnvägssatsning: bygger bara halva vägen
torsdag 8 april 2010
Hur får vi fler unga entreprenörer?
4." Entreprenörskap i skolan är också en självklar pusselbit för att få fler unga företagare. Värderingen att det ska vara lika naturligt att vara företagare som anställd grundläggs till stor del i skolan. Därför bör alla gymnasieelever, såväl vid teoretiska som praktiska program, få möjlighet att driva eget på gymnasiet. Dagens satsning av Ung Företagsamhet i skolan bör omfatta alla gymnasieskolans elever."
Andra bloggar: Mårtensson, Mårtensson
söndag 4 april 2010
Vilka var Värmdö kommuns största provata företag 2008?
måndag 29 mars 2010
Hur stärker man konkurrenskraften?
söndag 28 mars 2010
Centern och alliansregeringen vill göra det tryggare som nyföretagare
13 reformförslag
1. Nyföretagare får SGI motsvarande en anställd
Egenföretagare ska omfattas av ett generellt lagstiftat uppbyggnadsskede på två år som innebär rätt till minst sjukpenninggrundande inkomst (SGI) motsvarande vad en anställd skulle få. Längre uppbyggnadsskede kan beviljas efter prövning.
Idag är det upp till Försäkringskassan att göra en bedömning.
2. Nyföretagare får behålla A-kassenivå i två år
Under de första två åren efter start kan företagare få arbetslöshetsersättning baserad på den inkomst som företagaren hade som anställd före starten. Detta är dubbelt så länge som idag.
3. Längre karenstid i sjukförsäkringen och sänkt egenavgift
Karenstiden för egenföretagare utökas från en till sju dagar, vilket medför sänkt egenavgift med 0,74 procentenheter.
En ännu längre karenstid ska kunna väljas – 14, 30, 60 eller 90 dagar. Detta ökar valfriheten och flexibiliteten för företagaren. En längre karenstid medför ytterligare sänkning av egenavgiften.
I dag är den generella karenstiden en dag med möjlighet att välja tre och 30 dagars karenstid.
4. Jämförelseinkomsten i sjuk- och föräldraförsäkringen tas bort
Detta förslag innebär att en egenföretagare nu kan få ut högre ersättning i sjuk- och föräldraförsäkringen än vad en motsvarande anställd skulle ha få.
5. Tillfällig föräldrapenning på jämlika villkor
Vid uttag av tillfällig föräldrapenning ska en egenföretagares årsarbetsid beräknas till 260 dagar, jämfört med 365 som det är idag. Det ger normalt höjd ersättning till egenföretagare.
6. Förmånligare beräkning av a-kassa
Dagsförtjänsten i arbetslöshetsförsäkringen för egenföretagare bör baseras på den senaste taxeringen eller på genomsnittet av de två år som föregår inkomståret i den senaste taxeringen om det är mer förmånligt. Detta ger incitament att driva företaget vidare även när företaget tillfälligt går sämre.
Idag fastställs dagpenningen utifrån genomsnittet av de tre senaste åren före avvecklingsåret.
7. Tydligare företagarbegrepp i arbetslöshetsförsäkringen
Företagarbegreppet i arbetslöshetsförsäkringen kopplas till inkomstskattelagen för att ta bort de tolkningsproblem som finns i dagens a-kassesystem.
8. Enklare att få A-kassa vid uppehåll i företaget
En företagare föreslås kunna göra fler uppehåll i verksamheten än idag då det endast är tillåtet att göra ett uppehåll.
9. Bättre regler i arbetslöshetsförsäkringen vid företagande som bisyssla
Regeringen föreslår att företagare ges ökade möjligheter att fortsätta att driva företag som bisyssla exempelvis parallellt med heltidsanställning. Inkomstgränsen för bisyssla tas också bort.
Idag får inkomsten från bisyssla under tolvmånadersperioden inte överstiga ett belopp som motsvarar sex grundbelopp (f.n. 1 920 kr vecka).
10. Högkostnadsskydd för sjuklönekostnader införs
Ett generellt högkostnadsskydd som omfattar alla arbetsgivare införs. Det ger arbetsgivaren möjlighet att få ersättning från Försäkringskassan för sjuklönekostnader som överstiger två och en halv gånger den genomsnittliga sjuklönekostnaden som samtliga arbetsgivare har för sina anställda.
11. Havandeskapspenning för företagare utreds
Möjligheten till havandeskapspenning för företagare ska utredas av Arbetsmiljöverket.
12. Översyn av regler för företagare, beroende på vald företagsform
Reglerna för företagare som bedriver verksamhet i fåmansbolag jämfört med egenföretagare kommer att utredas vidare i Regeringskansliet.
13. Översyn av reglerna för kombinatörer i arbetslöshetsförsäkringen
Reglerna i arbetslöshetsförsäkringen för dem som väljer att kombinera anställning och företagande kommer att utredas vidare i Regeringskansliet.
Andra bloggar: Mårtensson