tisdag 20 juli 2010

Övervakningssamhälle eller entreprenörsamhälle

En del minns debatten om införandet av FRA lagen. Det visade sig att myndigheten FRA hade övervakat en del företagare. Skälet till detta var att de reste till "suspekta" länder. Därför höll FRA dem under diskret uppsikt. Med FRA lagen och EUs teledatalagringsdirektiv blir det säkert fler entreprenörer som blir övervakade. Deras enda misstänkta verksamhet är att de handlar med länder som har terrorister eller länder som kan vara i mer eller mindre stark konflikt med Sverige.

I 99,99% av fallen är minskad integritet det enda resultatet av övervakningen. Några terrorister fångas inte. Terrorister har blivit mantrat som sätter det öppna samhället åt sidan. Trist kan man tycka och allvarligt. Dessutom kostar det stora pengar.

The Washington Post publicerade en artikel i går om kostnaderna och effekterna av ökad övervakning av medborgarna, länk. Det visar sig att det är mycket svårt att se några positiva effekter av denna ökade övervakning. Däremot är numera närmare 900.000 amerikaner hanterare av topphemlig information. Bara detta borde vara en ny säkerhetsrisk.

För egen del är jag anhängare av ett fritt samhälle. Handel skapar mer frihet och demokrati. Terroristspöket minskar chansen för frihandeln att skapa ökad demokrati i slutna länder. Det är ett högt pris att betala rent humanistisk. Det finns bättre vägar att fånga terrorister än att registrerar oskyldiga, laglydiga. Dessutom finns det en risk för att man lätt misstänker entreprenörer. De uppträder ju inte alltid som de etablerade företagens medarbetare gör.

Det är dag att fundera över vilket samhälle som vi vill skapa genom att rösta i höst.
Ska det vara friare och mera liberalt samhälle eller mer av en övervakningsstat?

Inga kommentarer: