torsdag 18 november 2010

Lobbyister som förpackar skit i gyllene förpackningar

Lobbyister skriver inte sällan debattartiklar för att framföra sina uppdragsgivares åsikter. Bland de som är mest aktiva på detta område är upphovsrättsindustrin. Ofta är budskapet lite lätt försåtligt. Man framför att det krävs reglering av internet så att "inte önskvärt" material publiceras. Det gäller att se upp med dessa artiklar. Inte sällan är effekterna bland annat att man skapar konkurrensbegränsningar.

En av dessa artiklar har uppmärksammats av Mårtensson, länk.

Lägre kommunalskatt måste prioriteras

Värmdö kommun har länets högsta kommunalskatt. Den gör att du blir av med en femtedel av varje hundralapp du tjänar. Kommunalskatten är 20,28. Den måste sänkas, utan att kommunens ekonomi äventyras. Det går om man agerar klokt och sparsamt. Mårtensson kommer med ett antal sparförslag på sin blogg, länk.

1 kronas skattesänkning motsvarar cirka 6-7.000 kronor för en familj med normala inkomster. Detta måste vara det långsiktiga målet.

torsdag 4 november 2010

Hur ska Värmdö kommun använda sina pengar under 2011?

Just nu pågår den kanske viktigaste processen i kommunen under året. Det är att få fram en budget för nästa år. I slutet av november i år ska den fastställas.

Frågan är hur Värmdö kommun kan uppmuntra entreprenörskap?
Hur viktigt är den med en lägre skatt?
Vilka områden ska prioriteras?
Ska kommunen starta en resa mot att ha de bästa skolorna i länet?

Värmdöbävrar delar Värmdöcenterns uppfattning om att skatten ska sänkas med minst 40 öre under perioden 2011-2014. Om skatten sänks med 40 öre innebär det en köpkraftsökning med cirka 2.400 kronor per år för ett normalinkomsthushåll där båda arbetar. För kommunen kostar skattesänkningen 29,2 miljoner kronor.

Pengarna ska naturligtvis tas från byråkratin. Ambitionen borde vara att effektivisera kommunen med 60 miljoner kronor under mandatperioden. Hälften ska gå till lägre skatter och häften till bättre verksamhet. I en budget som är på 1,63 miljarder är detta inte orimligt.

Som entreprenör och företagare, Vad tycker Du?