tisdag 29 juni 2010

Reklamfilms VM i Cannes 2010

Reklamfilm tävlas det om i Cannes.

Här kommer en reklamfilm producerad av Leo Burnett i Sydney för WWF.

Reklam är den del av den fria marknaden. Den kan vara för många typer av verksamheter. Det behöver inte bara vara för rent kommersiella verksamheter.

Intresserad av att se fler av bidragen till årets VM, länk, länk?

söndag 27 juni 2010

Inte långt kvar till årets Almedalsvecka

1.396 seminarier under en vecka, länk. Det är årets Almedalsvecka. En sak är klar. Ingen enskild lär klara av det. Det finns många spännande ämnen. Ett av dem är entrenörskap. Förhoppningsvis kommer det att rapporteras om det från veckan.

Konkurrensen hårdnar mellan gamla och nya medier i Almedalen. Får se om de nya medierna kommer att behålla dominansen över veckan?

Vad vill du ha för fokus i den politiska diskussionen fram till valet?
-Är entreprenörsskap en sådan fråga?

tisdag 22 juni 2010

Sverige snabbare ur krisen än förväntat

I nya siffror från SCB visar det sig att många kurvor pekar åt rätt håll, länk, länk.

Återhämtningen går faktiskt fortare än vad experterna hade förväntat sig. Det är i vart fall inget som regeringen ska ha kritik för. Snarare visar det att regeringens politik är verkningsfull. Fokus på jobb och entreprenörskap är en bra kombination.

Arbetslösheten är glädjande nog under 9%.

Detta är något annat än vad oppositionen erbjuder!

torsdag 17 juni 2010

Lika spelregler eller gräddfil för det offentliga?

I tisdagas var det möte i Bygg-, Miljö och Hälsoskyddsnämnden. Det är ett möte som är stängt för allmänheten och vanligen håller på si så där 8-9 timmar.

Som politiker ska man agera med integritet. Det innebär bland annat att behandla alla sökanden likvärdigt. Företagare ska behandlas på samma sätt som det allmänna. Speciellt viktigt är detta i en myndighetsnämnd. Därför får man vara extra försiktig när kommunen själv söker olika typer av lov. Det är lätt att kommunen får en "bättre behandling" än andra sökanden. Så får det självklart inte gå till.

Nu blev det tyvärr så i går. I ett ärende hade kommunen ansökt om marklov, i praktiken möjlighet att schakta och spränga för den nya Alversjöhallen eller det som ibland kallas för Grantomta sporthall,länk. Det saknades komplett underlag, vilket det inte får göra för andra sökanden.

Nu försökte två ledande politiker lösa detta genom att informera de andra om att vi har beslutat olika saker i går kväll. I vart fall lämnade de uppgifter under mötet som skulle skapa underlag för ett beslut. Detta kan ingen annan sökande göra. Det är faktisk positiv särbehandling av Värmdö kommun. Det är inte tillåtet av en myndighet.

Att bevilja marklov före det man har fått bygglov är också konstigt. Det innebär att man redan får "förstöra" mark innan ett lov har beviljats. Detta är ett smart sätt att gör det omöjligt att överklaga ett byggnadsnämndsbeslut. Däremot är det djupt odemokratiskt.

Hur gick det då?
Alla partier och ledamöter utom centerpartisten röstade för att ge arbetsutskottet rätt att fatta beslut om marklov för Alversjöhallen. Med siffrorna 10 för och 1 emot beslöts att delegera beslutet om marklov till arbetsutskottet. Så särbehandlas kommunen. Man kommer att hålla ett extra möte för att kommunen ska kunna börja schakta och detta gör man före det att det finns ett bygglov. Det är inte bra.

Jag måste säga att det känns ganska trist att likabehandling inte är viktigare för fler i byggnadsnämnden. Speciellt när man vet hur känslig denna fråga är och hur många som är emot den föreslagna placeringen. Både motståndare och förespråkare för Alversjöhallen måste få en möjlighet att utnyttja sina demokratiska rättigheter. Om detta beslut inte publicerats på bloggen hade de blivit nästan omöjligt för motståndarna.

Alliansregleringen har stiftat en ny lag som ska ge bättre konkurrensvillkor mellan det offentliga och privata aktörer. Efter det som hänt i byggnadsnämnden borde lagen utvidgas till att gälla lika behandling av tillstånd och lov för privata och offentliga. Jag vet att det finns sådana bestämmelser redan i förvaltningslagen och kommunallagen. Nu gäller det att kunna bötfälla kommuner som inte följer detta. Då om inte förr skulle det bli ordning.

Andra artiklar om Värmdö: NVP, NVP, NVP

Publicerat av

Stefan Mårtensson

torsdag 3 juni 2010

Entreprenörerna är välfärdens skapare

De rödgröna kommer med många olika förslag om hur välståndet ska fördelas.
Lars Ohly utvecklas sig allt mer till en skattehöjarmagiker. Det gäller att vara kreativ för att höja skatterna och det är denne stins. Nu senast skulle det införas en skatt på finansiella transaktioner, enligt Ohly. Förra gången det infördes kallades det för valpskatt. Den försvann efter kort tid.

Problemet med de rödgröna är att de har fel fokus. Det är inte produktivt att bara fokusera på att fördela välståndet. Fokus måste vara att öka det.

I Sverige entreprenörer varit nyckeln. Det gäller att skapa förutsägbara spelregler för entreprenörerna. De måste få lov att tjäna pengar utan att staten ska ta mer än 50% på lön och mer än 25% på kapital. Besparingar ska inte beskattas alls.

En organisation som engagerat sig för att utveckla entreprenörsskapet och säkerställa bra förutsättningar för det är IVA, Ingenjörsvetenskapsakademin, Man höll i eftermiddags ett spännande seminarium kring Innovation för tillväxt, länk.