måndag 29 mars 2010

Hur stärker man konkurrenskraften?

Ja, då är det klart den Svenska bilindustrin är numera ägd av kinesiska, holländska intressen och av ryska intressen. Mårtensson skriver om detta, länk.

Frågan är hur vi kan stärka konkurrenskraften för svensk industri och näringsverksamhet?

Här måste var och en fundera över det de olika regeringsalternativen föreslår.
Är kraftigt ökade skatter för företagare en sådan åtgärd?

söndag 28 mars 2010

Centern och alliansregeringen vill göra det tryggare som nyföretagare

13 förslag från Maud Olofsson och Alliansregeringen som ger ökad trygghet för nyföretagare:

13 reformförslag

1. Nyföretagare får SGI motsvarande en anställd
Egenföretagare ska omfattas av ett generellt lagstiftat uppbyggnadsskede på två år som innebär rätt till minst sjukpenninggrundande inkomst (SGI) motsvarande vad en anställd skulle få. Längre uppbyggnadsskede kan beviljas efter prövning.

Idag är det upp till Försäkringskassan att göra en bedömning.

2. Nyföretagare får behålla A-kassenivå i två år
Under de första två åren efter start kan företagare få arbetslöshetsersättning baserad på den inkomst som företagaren hade som anställd före starten. Detta är dubbelt så länge som idag.

3. Längre karenstid i sjukförsäkringen och sänkt egenavgift
Karenstiden för egenföretagare utökas från en till sju dagar, vilket medför sänkt egenavgift med 0,74 procentenheter.

En ännu längre karenstid ska kunna väljas – 14, 30, 60 eller 90 dagar. Detta ökar valfriheten och flexibiliteten för företagaren. En längre karenstid medför ytterligare sänkning av egenavgiften.

I dag är den generella karenstiden en dag med möjlighet att välja tre och 30 dagars karenstid.

4. Jämförelseinkomsten i sjuk- och föräldraförsäkringen tas bort
Detta förslag innebär att en egenföretagare nu kan få ut högre ersättning i sjuk- och föräldraförsäkringen än vad en motsvarande anställd skulle ha få.

5. Tillfällig föräldrapenning på jämlika villkor
Vid uttag av tillfällig föräldrapenning ska en egenföretagares årsarbetsid beräknas till 260 dagar, jämfört med 365 som det är idag. Det ger normalt höjd ersättning till egenföretagare.

6. Förmånligare beräkning av a-kassa
Dagsförtjänsten i arbetslöshetsförsäkringen för egenföretagare bör baseras på den senaste taxeringen eller på genomsnittet av de två år som föregår inkomståret i den senaste taxeringen om det är mer förmånligt. Detta ger incitament att driva företaget vidare även när företaget tillfälligt går sämre.

Idag fastställs dagpenningen utifrån genomsnittet av de tre senaste åren före avvecklingsåret.

7. Tydligare företagarbegrepp i arbetslöshetsförsäkringen
Företagarbegreppet i arbetslöshetsförsäkringen kopplas till inkomstskattelagen för att ta bort de tolkningsproblem som finns i dagens a-kassesystem.

8. Enklare att få A-kassa vid uppehåll i företaget
En företagare föreslås kunna göra fler uppehåll i verksamheten än idag då det endast är tillåtet att göra ett uppehåll.

9. Bättre regler i arbetslöshetsförsäkringen vid företagande som bisyssla
Regeringen föreslår att företagare ges ökade möjligheter att fortsätta att driva företag som bisyssla exempelvis parallellt med heltidsanställning. Inkomstgränsen för bisyssla tas också bort.

Idag får inkomsten från bisyssla under tolvmånadersperioden inte överstiga ett belopp som motsvarar sex grundbelopp (f.n. 1 920 kr vecka).

10. Högkostnadsskydd för sjuklönekostnader införs
Ett generellt högkostnadsskydd som omfattar alla arbetsgivare införs. Det ger arbetsgivaren möjlighet att få ersättning från Försäkringskassan för sjuklönekostnader som överstiger två och en halv gånger den genomsnittliga sjuklönekostnaden som samtliga arbetsgivare har för sina anställda.

11. Havandeskapspenning för företagare utreds
Möjligheten till havandeskapspenning för företagare ska utredas av Arbetsmiljöverket.

12. Översyn av regler för företagare, beroende på vald företagsform
Reglerna för företagare som bedriver verksamhet i fåmansbolag jämfört med egenföretagare kommer att utredas vidare i Regeringskansliet.

13. Översyn av reglerna för kombinatörer i arbetslöshetsförsäkringen
Reglerna i arbetslöshetsförsäkringen för dem som väljer att kombinera anställning och företagande kommer att utredas vidare i Regeringskansliet.

Andra bloggar: Mårtensson


söndag 21 mars 2010

Bra skola lägger grunden för bra företag

Det har varit fult att tala om praktiska utbildningar i Sverige. Alla skulle enligt Olof Palme och Göran Persson bli mer av teoretiker. Detta synsätt skapar tyvärr dåliga förutsättningar för näringslivet.

Det krävs inte teoretiska utbildningar eller praktiska. Det krävs både och. Tyvärr har skolpolitiken inte förstått detta. Allt för lite har skolpolitikerna lyssnat till arbetsmarknadens behov. Det är illa.

Nu börjar Alliansregeringen med centern som påtryckare utveckla skolan. Den ska återigen lägga grunden till nya framgångsrika företag.

Läs gärna mer om effekterna av socialdemokraternas och Göran Perssons skolpolitik på Mårtenssons blogg, länk.

I Värmdö krävs det att vi tar vara på det som är bra i skolan och gör Värmdös skolor till bland de bästa i Stockholmstrakten, länk.

tisdag 16 mars 2010

RUT-avdraget är bra för Sverige

RUT-avdraget har diskuterats flitigt under den senaste månaden. Många argument har virvlat runt i luften. Ett viktigt resultat är att avdraget har skapat mellan 7-10.000 nya jobb på årsbasis. Staten får in 600.000 miljoner i extra momsintäkter. Svarta jobb blir vita. Det låter som om reformen är riktigt lyckad. För att inte tala om vad den gjort för dem som fått lättnad i livspusslet.

De som angriper reformen verkar göra det från idéologiska utgångspunkter. En av dem som driver på hårdast för att avskaffa reformen är vänsterledaren och den tidigare kommunisten Lars Ohly.

Det är viktigt att väljare på riksnivån ställer sig frågan vilket partis politik som drivs. En annan fråga som är vilka partier i en regering stoppar viktiga samhällsförändringar. Det verkar som att en eventuell Sahlin-regering får mycket Ohlyprägel. Något att tänka på för den som undrar över var man ska lägga sin röst.

söndag 14 mars 2010

Politiska budskap ska ha en tydlig avsändare

Politiska bloggar ska ha tydliga avsändare. Det menar centerns ordförande i en kommentar till att det har funnits en politisk blogg på Värmdö som varit anonym, länk, länk. Bloggen som hette Varmare Sverige har varit kritisk till de rödgröna. Det är i sig inget fel med det.

Problemet med innehållet har varit att det mera varit av karaktären smutskastning. Grävande efter skit i vandel hos politiska motståndare ger inte bra för förtroende till politiken, säger Paulsen. Debatt är en sak, smutskastning hör däremot inte hemma i den politiska debatten, fortsätter Henrik Paulsen.

Värmdöcentern har tydliga avsändare på sina bloggar. De två Värmdöcentermedlemmarna som bloggar, Stefan Mårtensson och Hans Lindqvist är tydliga med att så bakom och synas med namn när det gäller deras åsikter avslutar Paulsen.

lördag 13 mars 2010

De nya entreprenörerna finns både på internet och i politiken

Det har sagts många gånger. De nya entreprenörerna finns på internet, länk. Däremot är det lika sant att för att de ska få luft under vingarna krävs det att de har kontakt med industri och serviceentreprenörerna. Det är samverkan mellan dessa aktörer som kan skapa den stora kommersiella framgången.

De politiska partierna måste inse att om de ska lyckas måste man acceptera att alla inte tycker exakt lika. De nya medierna skapar en situation där man antingen måste ha väldigt klart definierade varumärken eller låta olika personer göra sin tolkning av ett partis program. Här ser vi effekterna av bloggar och andra sociala medier.

På den kommunala nivån blir det extra viktigt att låta politiken skapas tillsammans med väljarna. Det är inte en fråga om att presentera ett program för väljarna. Det är en fråga om att skapa ett program tillsammans med väljarna. Sedan är den stora utmaningen efter valet att genomföra programmet så att väljarna känner sig delaktiga.

På det lokala planet kommer vi att se fler av åsiktsentrepnörer. En del kommer att vara politiskt organiserade. Andra kommer att vara helt fristående. De politiska partiernas roll blir att säkerställa att det skapas resultat i samförstånd med väljarna.

Därför blir det än viktigare för Värmdöcentern att ha en levande dialog med Värmdös entreprenörer. Hos er finns både idéer och kompetens som kan berika Värmdöpolitiken

Andra bloggar: MÅRTENSSON

lördag 6 mars 2010

Samma marknad - lika spelregler

En hel del offentliga verksamheter utsätts för konkurrens. Kunden, brukaren eller medborgaren får välja vilken utförare som önskas. Det är bra. Det ökar effektiviteten i samhället och gynnar utveckling av nya tjänster. Då gäller det att alla företag får konkurrera på lika villkor. I upphandlingar ska små och stora företag behandlas lika. I de bästa av världar fungerar det så, men inte alltid. Bloggen MÅRTENSSON berättar om ett exempel på samma marknad - olika spelregler.

Så här skriver han om Attendokoncernen:
"En del kommuner har ingått avtal med Attendokoncernen om att driva olika typer av vårdhem. En av dem är Värmdö kommun som upphandlat driften av vårdboendet Ljung förra året. De som genomfört upphandlingen har försäkrat att detta är en stabil och lönsam företagsgrupp. När man tittar närmare på detta ser motsatsen ut att vara fallet.

Ett av skälen till varför man säger att Attendokoncernen är lönsam är att man bara tittat på en liten del av den.

Låt oss börja från början: Attendo Care AB är ett lönsamt bolag. Detta bolag ägs i sin tur av Attendo Holding AB. Detta är också ett lönsamt bolag. Ägaren till Attendo Holding AB är Attendo Group AB som är ett publikt bolag. Detta senare bolag är kraftigt olösamt. Man hade 2008 ett resultat efter finansnetto på minus 153 miljoner kronor. Nu trodde de flesta att vi berättat om hela koncernstrukturen. Så är det inte. Attendo Group ägs nämligen av Attendo intressenter AB som är ett privat bolag. Detta bolag är också olönsamt. Resultatet efter finansnetto är minus 349 miljoner. Som en lättare Svensk avslutning av organisationen finns ett moderbolag som heter Attendo AB. Detta bolag äger Attendo Intressenter AB. Moderbolaget är faktiskt lönsamt. Resultet efter finansnetto är 45, miljoner kronor.

I Sverige har Attendokoncernen 5 hierakiska bolagsnivåer. Som många känner till ägs Attendo AB av Augustus Internation S.A som är ett utländskt bolag. Totalt innebär detta minst 6 hierakiska nivåer.

Att svara på frågan om Attendo är stabilt eller ej beror på vilken del man menar. Hela den Svenska koncernen med Attendo AB som moderbolag har ett negativt eget kapital på 40 miljoner kronor. Man har långfristiga skulder på 7,48 miljarder och kortfristiga skulder på 904 miljoner. Rörelseresultatet är 430 miljoner kronor. Problemet är skulderna. De gör att resultatet minskar till minus 272 miljoner efter finansnetto. Koncernen betalar cirka 700 miljoner i räntor. Det är mycket pengar. För fakturerad krona betalar koncernen 14 öre i räntor.

Skulle en liten företagare med samma proportioner vad gäller skulder accepteras i en upphandling? Låt oss leka med sifferrelationerna: 7 miljoner i räntor 70 miljoner i lån och minus 2,72 miljoner i resultat. Vi kan göra det ännu mindre 700 000 i räntor och 7 miljoner i lån och ett minusresultat på 272 000 kronor.
Skulle mindre företag som har samma relationer vad gäller skulder och resultat accepteras i en kommunal upphandling?

-Nej, jag tror inte det.
Varför accepterar man det riktigt stora bolaget?
Det är inte en helt lätt fråga att svara på.

Antagligen är ett av svaren på frågan att transparensen är för dålig. Ett annar är att de som gör upphandlingarna saknar tillräcklig kompetens för att utvärdera komplexa koncernstrukturer."

torsdag 4 mars 2010

Inte bara snack utan leverans

Det har ofta sagts att säker tillgång på el är en förutsättning för en livskraftig industri. Nu har regeringens miljöstatsråd Andreas Carlgren godkänt en utbyggnad av vindenergin som motsvarar 2 kärnkraftverk. Det är god industripolitik.

Andra bloggar: MÅRTENSSON

onsdag 3 mars 2010

Regeringen borde verka för mindre övervakning och inte mer

Övervakning är inget som någon är intresserad av. Företagare känner ofta att det är många som har koll på dem. Papper ska fyllas i. Den privata sfären blir allt mindre framförallt för företagarna. Det var säkert ett av skälen till varför kritiken mot att försvarets radioanstalt, FRA sålde underrättelsen information till andra delar av staten blev så hård. Den affären stängdes i samband med att den nya FRA lagen stiftades. Nu vill Beatrice Ask öka möjligheten för signalspaning igen. Hon har tillsatt en utredning om saken, länk.

Eet fanns en överrepresentation av FRA spaning på företagare som rest mycket framförallt i öst. Med mer signalspaning blir det fler övervakade oskyldiga företagare. Det ska inte en alliansregering medverka till.

Därför behövs ett starkt centerparti för att värna friheten.

Publicerat av

Stefan Mårtensson