lördag 26 december 2009

Förändringens vind på marknaden

Konkurrenskartan förändras på många olika områden. Inom mediasfären ser vi hur nya medier tar över allt mer. "Instant media" blir allt viktigare. Det räcker inte med att göra media i morgon eller nästa vecka om det som sker nu. Då är det för sent.

Om detta finns det en intressant artikel i the New York Times, länk. Något att fundera över för företagare in andra branscher också

Skrivet av

Stefan Mårtensson

Andra bloggar: Mårtensson

torsdag 24 december 2009

GOD JUL

God Jul till alla entreprenörer och företagare, i det stora formatet såväl som i det lilla. Till de som engagerar sig och har visioner. En särskild tanke till er som kanske inte får någon ledighet alls eller litet av den.

Julbilden kommer från ett hotell i de förenade arabemiraten. Badvakten fick jobba trots regn och bara 17 grader varmt. Det klart att man fryser då.

Andra bloggar: MÅRTENSSON

Skrivet av

Stefan Mårtensson

tisdag 15 december 2009

Värmdöföretagarna klarar sig bättre än företagarna i Sverige

Värmdöföretagen ökar något i värde, medan företagen i Sverige genomsnittligt minskar i värde.
En undersökning gjord av Aqurat företagsvärdering rörande 60.000 onoterade bolag visar att företagsvärdena minskade med 16,4% under perioden 2004-2008. Om man jämför värdena åren 2008-2008 är minskningen hela 36,9%. Detta visar att krisen har slagit hårt mot de onoterade bolagens värde sett över hela Sverige. Skillnaderna är stora. I Västra Götaland är nedgången hela 47,7%.

Om man tittar på Värmdö kommun är genomsnittsföretaget litet. Det har dessutom klarat sig mycket bättre än Sverige som helhet i krisen, så långt. Företagsvärdena i Värmdö kommun har ökat med 14,9% under perioden 2004-2008. Om man tittar på värdena år för år ser det ut som följer:

2004: 248.015
2005: 284.876
2006: 313.947
2007: 298.481
2008: 285.019

Värmdöföretagarna är således genomsnittligt små och framgångsrika Bävrar.

söndag 13 december 2009

Känd industriman från Värmdö satsar på miljöteknik



Den välkände industrimannen Dag Landvik, med huvudkontor på Värmdö satsar nu på vindkraft rapporterar Dagens Industri, länk.

Projektet kan om det vinner kommersiell framgång att bli ett viktigt steg på vägen till att kommersialisera vattenbaserad vindkraft.

Landvik äger bland annat investmentbolaget Fagerdala Industri AB, som äger bland annat Anytech Marine som tillverkar de exklusiva Anytech båtarna. Dessutom äger man EPS som tillverkar innovativa byggmaterial. Dessutom finns i gruppen den större industrigruppen Fagerdala World Foams AB.
Hans företagsgruppering omsätter totalt närmare 1,4 miljarder.

Vi kan inte annat än säga lycka till. Detta är verkligen gott entreprenörsskap.

Publicerat av
Stefan Mårtensson

lördag 12 december 2009

Klimatet:Företag som visar vägen

Mitt under brinnande klimatmöte i Köpenhamn kan det vara kul att visa ett gott exempel på företag som förändrar attityder som som tar klimatutmaningen på allvar.
Andra bloggar: Mårtensson, Hemmesta Hasse

torsdag 10 december 2009

SCB har mätt väljarsympatier i Stockholms stad och län

Så har SCB publicerat sin andra väljarundersökning för året, länk.
Siffrorna för riket har redan kommenterats av många så jag väljer ett Stockholmsperspektiv i stället.

För Stockholms län ser siffrorna ut som följer:
Moderaterna 45,2%, folkpartiet 8,7%, kristdemokraterna1,3%, centern 1,5%,
socialdemokraterna 27,1%, miljöpartiet 7,4%, vänsterpartiet 5,4% och övriga 3,3%.

I Stockholms stad ser siffrorna ut så här:
Moderaterna 37,4%, folkpartiet 11,8%, kristdemokraterna1,7%, centern 2,2%,
socialdemokraterna 22,2%, miljöpartiet 14,2%, vänsterpartiet 7,0% och övriga 3,6%.

Eftersom SCBs undersökning är ett urval med större osäkerhet än undersökningen för riket så är felmarginalerna betydligt större.

I Stockholms län verkar moderaterna ta storslam.
Miljöpartiet är den stora vinnaren i Stockholms stad.
Kristdemokraterna och centern är de stora förlorarna. Dock att centern får betydligt bättre siffror i Stockholm stad än i Stockholm län.

För centerpartisterna i Stockholms stad och län gäller det nu att kavla upp ärmarna och visa vad partiet vill.

Under 2010 måste profilen bli tydligare både i riksdag, landsting och kommuner. SCBs siffror måste tas som en utmaning. Det går att få bättre siffror, men det krävs också ett betydande mått av självrannsakan. Den måste ge effekter i handling.


Andra bloggar: MÅRTENSSON

Publicerat av

Stefan Mårtensson

onsdag 9 december 2009

Samma spelregler för alla spelarna på marknaden

En av förutsättningarna för att en marknad ska fungera är att alla spelare får agera under samma regler. Därför har det tillkommit regler om karteller och konkurrensbegränsning. En ny lag i Sverige som har centerförtecken gör det möjligt att stämma bland annat kommuner som snedvrider konkurrensen gentemot privata aktörer. Denna syn om jämlika konkurrensvillkor borde gälla även på upphovsrättens område. Så är det tyvärr inte.


I Canada har ett antal artister stämt de fyra stora upphovsrättsbolagen för upphovsrättsintrång. De har underlåtit att göra rätt för sig säger artisterna,länk. Bolagen gör alltså själva vad de anklagar en del konsumenter för.

Stämningen lyder på 6 miljarder dollar.
Kalkylen bygger på den modell som upphovsrättsbolagen använder mot konsumenter, nämligen 20.000 dollar per låt. Har man kränkt upphovsrätten vad gäller 300.000 låter kommer man fram till detta stora belopp.

Trovärdigheten hos upphovsrättsbolagen måste starkt ifrågasättas efter denna stämning. Trots detta har dessa bolag en särställning som poliser enligt den Svenska IPRED lagen. När bolagen inte sopat rent framför egen dörr borde även regeringen inse att bolagen inte längre kan få det förtroendet.

Ibland undrar vem de verkliga piraterna är i upphovsrättssammanhang?

Centern trycker på för att skapa bra konkurrens och för att skapa konkurrensvillkor som är lika för alla aktörer. Det gäller stora som små. Därför är det viktigt att skapa en modern upphovsrättslagstiftning. Den nya lagen måste bygga på att alla aktörer behandlas lika. Inte som nu att några få aktörer särbehandlas. Sedan ska lagen självklart vara modern så att den främjar utveckling och framåtskridande.